Наказателни дела за престъпленията кражба и измама са били забавяни от съдебната

...
Наказателни дела за престъпленията кражба и измама са били забавяни от съдебната
Коментари Харесай

Съдебната система влачи дела за кражби повече от десетилетие

Наказателни каузи за закононарушенията кражба и измама са били забавяни от правосъдната система над десетилетие. Това излиза наяве от последния отчет на Инспектората към Висшия правосъден съвет за открити нарушавания при разглеждане и решение на делата в рационален период.

Най-фрапантен е казусът с наказателно производство за кражба на движима движимост против шестима души, което е траяло 15 години, 2 месеца и 24 дни. Разследването е започнато през 2005 година от " Транспортна полиция " - София и се следило от Софийската районна прокуратура. ИВСС установи, че досъдебната фаза е траяла към 2 година заради това, че делото е връщано два пъти от съда за премахване на основни нарушавания. 

Основните забавяния обаче са се случили в съдебна фаза, която е траяла 12 години и 3 месеца. През това време са били планувани 38 правосъдни съвещания, като ход на делото не е даден в 32 от тях, заради непризоваване на ощетените сдружения, посочени в обвинителния акт, отсъствие на подсъдими, отсъствие на някои от бранителите на подсъдимите и заради неизготвена правосъдна експертиза. Делото се е проточило в допълнение и поради постепенно правене на претекстове към присъдата, продължило 1 година и 6 месеца.

Друго наказателно произвеждане за кражба също е траяло малко над 15 години поради нарушение на процесуалните периоди. Делото стартира през 2006 година и се води от Софийската районна прокуратура против четирима души. Те са упрекнати, че през 2005 година са разрушили ограда на парцел, откъдето са отмъкнали непознати движимости на стойност 449 лева

Забавянията в производството са позволени в правосъдна фаза, която е траяла 14 години и 8 месеца. Делото е започвало изначало 4 пъти заради смяна на членовете на правосъдния състав в Софийския областен съд. Освен това постановената присъда на първоинстанционния съд е била анулирана от Софийския градски съд, правосъдното произвеждане е прекъснато и делото е било върнато на прокуратурата за премахване на основни процесуални нарушавания.

11 години и 4 месеца пък е траяло наказателно произвеждане против едно лице за измама в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Делото се гледа в Софийския областен съд цели 4 година и 11 месеца, а присъдата на първа инстанция е напълно анулирана от въззивния съд поради позволени нарушавания. На последващо място, съдията-докладчик е нарушил процесуалните периоди, като първото правосъдно съвещание по делото е планувано 11 месеца, откакто му е даден старт в СРС. Мотивите към присъдата пък са изготвяни в продължение на 2 година и 2 месеца. В последна сметка наказателното произвеждане е прекъснато поради приключване на безспорната отминалост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР